Tőlem a legkevésbé sem meglepő egy ilyen sütemény, pláne nem úgy, hogy már csak alig több, mint hatvan nap van karácsonyig.
Már egy ideje elhatároztam, hogy készítek egy Tarte Tatint, de sosem volt olyan szilikonformám, amivel bele mertem volna vágni - lehet, hogy egy klasszikus csatos tortaformával is megoldható, de én azért nem bízom ennyire magamban. Aztán eszembe jutott, hogy nemrég a Rossmannban találtam egy ilyen cuki kis fenyőformát, így semmi sem állhatott az utamba!
Minden, ami kell hozzá, ehhez a mérethez:
- 2 kisebb alma
- fahéj & cukor
- 4 evőkanál cukor & 1 evőkanál víz
- 24 dkg liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 12 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- fahéj, szegfűszeg, gyömbér
Először meghámoztam, cikkekre vágtam és kimagoztam az almákat, ezután fahéj és cukor keverékébe forgattam őket és a minta aljába rendeztem.
Ezután a cukrot és a vizet közepes barnára karamellizáltam, majd mikor ez kész lett, egy deci forró vizet hozzáöntöttem, majd sűrűn folyóra főztem. Vigyázzatok azzal, hogy az a víz tényleg nagyon forró legyen - nekem nem volt eléggé, ezért a karamell először megkeményedett, utána némi imádság és türelem árán olvadt csak vissza :D Arra is ügyeljetek, hogy ne legyen túlságosan sűrű a karamell, ugyanis ha kihűl, nem tudjátok majd rácsorgatni az almákra!
Míg a karamell hűlt, összemorzsoltam a vajat a sütőporos és fűszeres liszttel - a fűszerezést mindenki saját ízlésére bízom, én körülbelül egy teáskanálnyi fahéjat, egy mokkásnyi szegfűszeget és késhegynyi gyömbért használtam -, majd a porcukorral, tojássárgákkal és tejföllel tésztát gyúrtam. Ezután nagyjából formára nyújtottam, ráfektettem a karamellel leöntött almákra, a széleit benyomtam, és 20-25 perc alatt 180 fokon készre sütöttem. Forrón tálcára borítottam, aztán csak a macskát hessegettem, nehogy belerágcsáljon :D
Egyszer már próbálkoztam ilyennel, úgy érzem újra itt az ideje. :D
VálaszTörlésén már külső nyomásra kénytelen voltam újra elkészíteni, szóval csak ajánlani tudom ^^
Törlés